Welstuk
Het sluitstuk van je trap
Als je een trap gaat renoveren komen er een aantal technische termen op je af. Een daarvan is het welstuk. We keken voor je naar het welstuk van je trap. Daarnaast keken we naar de wel, een term die erop lijkt, maar die over een heel ander deel van de trap gaat.
Wat is het welstuk
Het welstuk bij een trap is dat gedeelte, de bovenste trede, die aansluit op de vloer van de verdieping. Het gaat hier niet om officiële trede maar om een overloopstuk.Een welstuk is dan ook geen deel van de trap wat je als standaard overzettrede bij de bouwmarkt kan aanschaffen. Het gaat om een onderdeel wat op een aparte manier moet worden gerenoveerd. Het welstuk renoveer je op de onderstaande manieren.
- Wanneer je de trap hebt voorzien van een nieuwe laklaag spreekt het voor zich dat je het welstuk ook schildert. Zorg ervoor dat het welstuk na het schilderen wordt voorzien van een laag antislip. Je wil immers geen valpartijen op je trap.
- Is het een traprenovatie waarbij tapijt is gebruikt, dan wordt het welstuk doorgaans ook met tapijt afgewerkt. In dit geval wordt de hoek vaak met een trapneus afgewerkt omdat hier relatief veel druk op komt te staan bij het lopen.
- Wordt er bij de traprenovatie gebruik gemaakt van overzettreden dan zal het professionele traprenovatiebedrijf een welstuk plaatsen wat past bij de renovatietrap. Deze welstukken worden vaak op maat gemaakt omdat er geen standaard voor is.
De wel
De wel bij een trap is dat gedeelte waarbij de trede wat uitsteekt in het geval van een gesloten trap. Dit is geen verplicht onderdeel van de trap, maar het geeft je wel de juiste ruimte om je voeten goed op de trap te plaatsen. Bij een wel is het zo dat deze kan worden veranderd door het plaatsen van overzettreden op de trap. In dit geval komt de trede wat hoger te liggen en de wel wordt dus ook een stuk langer.