Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Traprenovatie-info.nl
Traprenovatie-info.nl

Nieuwe trap inmeten

 

De maten voor een nieuwe trap doorgeven
Wanneer je een trap laat plaatsen is het belangrijk dat je de juiste maten doorgeeft. We keken hoe je een trap kan inmeten en waar je op moet letten. We keken naar een rechte trap, omdat je die vaak zelf moet inmeten bij het bestellen van een nieuwe trap.

 • De totale diepte van de trap doorgeven
  De afstand die (via de vloer gemeten) moet worden afgelegd van de grond tot het eind van het trapgat aan de bovenverdieping wordt beschouwd als de lijn die je aangeeft met punten B en C. dit is doorgaans dezelfde lengte maar het kan zijn dat je door de bouw van je huis een steektrap wil die wat schuin loopt.
 • De breedte van de trap doorgeven. Dit is de maat van de treden inclusief de trapboom en de trapwangen. Wanneer de trap geplaatst wordt tussen twee wanden meet je de tussenruimte tussen de twee wanden. De minst brede maat houd je aan bij het bestellen van de trap. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat een trap in dat geval in de muur wordt verankerd.
 • De hoogte van de trap
  Dit is de afstand die je meet vanaf de vloer tot bovenaan de vloer van de verdieping waar de trap uitkomt. Houd daarbij rekening met de zogeheten doorloophoogte. Dit is iets wat is vastgelegd in het bouwbesluit. Heb je plafondhoogte van 220 centimeter dan kan de lengte van de trap niet verder doorlopen dan het trapgat lang is. Dat heeft ermee te maken dat je nog veilig de trap op moet kunnen lopen zonder je hoofd te stoten.
 • De breedte van een trapgat
  Je meet de ruimte op die je hebt bovenaan het trapgat. Kijk waar de trap op de verdiepingsvloer aansluit en houd die breedte aan. Zorg voor een stelruimte van 20 millimeter. Op die manier heb je altijd genoeg ruimte om de trap te plaatsen. Wanneer de trap tussen twee wanden doorloopt moet je er rekening mee houden dat er wellicht een verschil is omdat wanden door de tijd heen wat scheef gaan staan. Houd de smalste afstand aan.

 

 

 

Offertes voor een traprenovatie ontvangen?

Kies voor een erkende specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende trapspecialisten