Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Traprenovatie-info.nl
Traprenovatie-info.nl

Houten trap

Hout heeft een bijzondere unieke uitstraling, het past zowel binnen een moderne alsook een klassieke stijl. Hout is prachtig vanwege zijn natuurlijke uitstraling en elk houtsoort heeft zijn eigen kleur en charme. Een houten trap geeft jouw huis een prachtige uitstraling, het maakt niet echt uit als je nou een modern huis hebt of juist een klassieke woning, een houten trap past perfect in elke woning.

Welke type houten trappen zijn er?

Een houten trap moet natuurlijk wel in je huis passen, hij moet niet te groot en bombastisch ogen en ook weer niet te klein. Daarom is er ook keuze uit verschillende modellen houten trappen. Je zou kunnen kiezen uit de: wenteltrap, de steektrap, de dubbel kwart trap, de spiltrap, de s-trap, de bordestrap, de open trap, de kwart trap en de dichte-trap. Elk van deze trap typen heeft zijn voor – en nadelen. Zo heeft bijvoorbeeld de steek trap treden die even breed zijn waardoor het makkelijker te beklimmen is aan de andere kant neemt deze trap enorm veel plaats in beslag. De wentel trap daar in tegen neemt weinig ruimte in beslag en oogt eleganter. Maar aan de andere kant als je kleine kinderen hebt kan deze trap toch wel een beetje gevaarlijk zijn.

Van welk hout wordt een houten trap gemaakt?

Houten trappen worden van verschillende soorten hout gemaakt. Het type hout dat gekozen wordt bepaald meestal ook het uiterlijk van de trap. Je kunt een keuze maken uit steigerhout, vurenhout, eikenhout, mahonie hout, essenhout en beukenhout. Natuurlijk zijn er nog meer houtsoorten die gebruikt worden, maar deze zijn de meest gangbare houtsoorten die gebruikt worden. Het gekozen houtsoort bepaald de kleur en uiterlijk van de trap.

Houten trap renoveren

Er zijn verschillende manieren om je trap te renoveren, zo heb je de methode met overtreden. Maar je zou ook ervoor kunnen kiezen de trap een complete face lift te geven door deze opnieuw te schilderen of vernissen. Welke methode je ook kiest, na de klus is uw trap weer zo goed als nieuw.

Wie plaatst de overtreden?

Overtreders voor je trap vind je in de meeste doe het zelf winkels. Deze overtreders kun je bij de doe het zelf winkel vinden en zelf plaatsen. Als je zelf de overtreders laat plaatsen dan kun je qua prijs rekenen op ongeveer 75 euro per trede. Nadeel hiervan is wel dat de trapbomen niet bij zitten in zo een doe het zelf bouwpakket. Daarom zal je deze zelf moeten schilderen in de kleur van de nieuwe treden.

Je kunt de overtreders ook laten plaatsen door een specialist. Het voordeel van een specialist is dat deze naast de overtreders ook de trapbomen en trapleuning voor je kunnen renoveren. Met de specialisten heb je dus een heel renovatie pakket in een keer. De gemiddelde prijs licht wel iets hoger, want met een specialist kom je op een prijs van ongeveer 125 euro per trede.

Zijn er andere manieren van trap renovatie?

Wil je de charme van je prachtige trap weer terug brengen in huis, dan kun je met een goede schuur en vernis beurt de trap weer helemaal opknappen. Een ander alternatief om de houten trap weer brandschoon te krijgen is middels zandstralen. Deze zorgt ervoor dat het vuil helemaal eraf gespoten wordt. Beide manieren kun je het beste door een trap specialist laten doen, dan ben je verzekerd van een geweldig resultaat.

Voordelen

Het voordeel van een houten trap renoveren is dat kleinere beschadigingen in het hout vaak makkelijk kunnen worden weggewerkt. Het hout is een massief materiaal, in tegenstelling tot de meeste kunststof trappen, waardoor een oneffenheid in het oppervlak makkelijk kan worden opgelost door een stuk van het oppervlakte af te schaven. Een ander voordeel van het renoveren van een houten trap is dat de benodigde delen voor een traprenovatie altijd op maat worden gemaakt. Dit betekend dat hoe vreemd het model trap ook is, dat je in huis hebt, met hout is de trap altijd weer naar zijn originele staat te renoveren. Nu is het hout als materiaal misschien niet de goedkoopste oplossing voor je trap maar als je de renovatie wilt laten uitvoeren door een specialist in houten trappen renoveren heb je een ruime keuze van trappenmakers die tegen concurrerende prijzen hun diensten aanbieden.

Wat zijn de nadelen van een houten trap?

Alhoewel er veel voordelen zijn om voor een houten trap te kiezen zijn er ook een aantal nadelen die aan hout vastkleven. Eén daarvan is dat hout niet 100% vochtbestendig is. Het is niet aan te raden om een hoge luchtvochtigheid in huis te hebben dus de meeste huishoudens zullen hier meestal weinig last mee ondervinden. De andere nadelen zijn dat er een kans is dat een houten trap kraakt en dat er regelmatig onderhoud aan de trap nodig is.

Wat zijn de voordelen van een houten trap?

De voordelen van een houten trap zijn dat hout een warme en natuurlijke uitstraling aan je woning geeft, bovendien zijn kleine beschadigingen makkelijk zelf weg te werken en is hout enorm slijtvast waardoor de trap een lange tijd mee zal gaan.

Kosten

De prijzen voor een houtentrap zijn over het algemeen bij elke specialist ongeveer het zelfde, de prijs wordt bepaald aan de hand van ontwerp keuze en materiaal keuze. De type trap is heel erg bepalend voor de prijs, een eenvoudige steektrap is goedkoper dan een wentel trap. Houtsoort is belangrijk bij prijsbepaling vurenhout is goedkoper dan bijvoorbeeld beukenhout. Bij prijsbepaling wordt voornamelijk ook gelet op bewerking. Als de trap in een bepaalde kleur geverfd moet worden dan kost dit natuurlijk duurder, dan een simpele vernis laagje.

Wie kan er het beste een trap aanleggen?

Als je een houten trap wilt aanleggen is het beter dit door een erkende trap specialist te laten doen. Dan ben je verzekerd van een netjes afgewerkte trap. Doe het zelf klinkt allemaal gemakkelijk en goed te doen, maar trap aanleg wordt nogal onderschat. Trap treden op de juiste manier en afstand leggen vereist toch wel een beetje kennis en vakkundigheid. De trap specialist daar in tegen levert precisie werk.

Wat ben ik ongeveer kwijt voor een houten trap?

De prijzen voor een houtentrap zijn verschillend, als voorbeeld nemen we een vuren houten trap die vele malen goedkoper is dan bijvoorbeeld een mahonie houten trap. Maar ook het trapontwerp en de stijl van de trap spelen een grote rol.

Verder is het aantal treden ook bepalend voor de prijs van de trap, sommige trap specialisten berekenen de prijs per trap tree in plaats van de prijs te baseren op de trap in z’n geheel. Om een prijs indicatie te geven volgt hieronder een paar voorbeeld prijzen die je als richtlijn kan gebruiken voor de prijs.

Soort Prijzen
Vurenhouten trap vanaf € 1200
Merantie houten trap vanaf € 1600
Merbau houten trap vanaf € 1800
Beuken houten trap vanaf € 4000

Voor de renovatie van een trap is het het beste om contact te leggen met trapspeciastien om de kosten te bepalen. Het is namelijk op voorhand niet te bepalen wat de kosten in jouw situatie zullen zijn. De kosten zijn afhankelijk van hoe oud je trap is, het gebruik over de jaren heen en eventuele schade, houtrot etc.. Neem vrijblijvend contact op met trapspecialisten door gebruik te maken van onze offerte service.

Materialen

Hout is nog altijd veruit het meest gebruikte materiaal voor een trap, maar welke materialen (oftewel houtsoorten) zijn het meest geschikt voor een hout trap renovatie? Eerst is het belangrijk om op te merken dat er een groot verschil is of een houten trap binnenshuis of buiten wordt geplaatst. Voor een binnentrap kun je van veel meer soorten hout materialen gebruik maken dan voor een buitentrap. Doordat hout niet 100% vochtbestendig is en er altijd een kans op kraken ontstaat doordat het hout werkt worden de keuzes voor houtsoorten die buiten gebruikt kunnen worden beperkt tot enkel de houtsoorten die minimaal “werken”. Dit zijn onder andere: grenen, merbau en tamme kastanje. Voor een trap binnenshuis heb je de keuze uit een vele malen grotere lijst houtsoorten die als materiaal voor de trap gebruikt kunnen worden.

Waaraan moet een houtsoort voldoen om als materiaal gebruikt te kunnen worden?

Of een houtsoort gebruikt kan worden als materiaal voor een houten trap renovatie is van een aantal factoren afhankelijk. Ten eerste dient het hout een hoge slijtvastheid te hebben. Dit hangt af van de hardheid en tevens stootvastheid van een houtsoort. Daarbij moet de houtsoort over voldoende sterkte en stijfheid beschikken. Een ander belangrijk punt voor een binnentrap is, alhoewel minder belangrijk dan bij een buitentrap, dat het hout minimaal werkt om kraken te voorkomen.

Welke houtsoorten kunnen gebruikt worden?

De lijst van houtsoorten die gebruikt kunnen worden binnenshuis blijft ontzettend lang. Vaak ben je het goedkoopste uit door één van de houtsoorten te kiezen die de trappenmaker op voorraad heeft. Laat je daarom eerst voorlichten door de specialist over de voor- en nadelen van ieder houttype en bekijk hoe deze eruit zien. De meest gebruikte houtsoorten zijn eiken, beuken, essen, mahonie en noten.

 

Offertes voor een traprenovatie ontvangen?

Kies voor een erkende specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende trapspecialisten